Szerző Téma: Bibliai találós kérdések  (Megtekintve 711877 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető torokildiko46

• Testvérünk
  • *
    • http://ildiko-torok.blogspot.com/
Re:Bibliai találós kérdések
« Válasz #6960 Dátum: 2013 Május 21, 14:45:12 »
:2smitten: :2smitten: :2smitten: AKKOR ÉN KÉRDEZEK EGYET ÉS HAGYOM HOGY AZ Erzsike IS KÉRDEZZEN MAJD:Ki volt az a próféta, akitől azt kérték, hogy átkozza meg Izráelt? ige verset kérek! sok sikert! :08: :2smitten: :2smitten: :2smitten: :027: :026:

Kedves Erzsike ! akkor 2 kérdést kell hogy fel tegyél!!! :taps: :016: :rozsa:
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető szandry

• Testvérünk
  • *
« Válasz #6961 Dátum: 2013 Május 21, 14:46:58 »
Bálám volt, Bálák Móáb királya küldött Bálámhoz egy küldötséget, hogy átkozza meg Izráelt.
" Abban az időben Bálák, Cippór fia volt Móáb királya. Követeket küldött Bálámhoz, Beór fiához az Eufrátesz mellett levő Petórba, honfitársainak a földjére, hogy hívják meg és ezt mondják neki: Íme egy nép jött ki Egyiptomból, és már ellepte a föld színét, és velem szemben telepedett le. Ezért jöjj el, átkozd meg ezt a népet, mert erősebb nálam. Talán akkor meg tudom verni, és kiűzöm az országból. Jól tudom, hogy akit te megáldasz, áldott lesz, és akit te megátkozol, átkozott lesz." (MBT-ford.) 4Mózes22. 4b-6.
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető Elisabeth

• Testvérünk
  • *
« Válasz #6962 Dátum: 2013 Május 21, 14:47:24 »
ÁMEN!  :afro:

:2smitten:

János Evangélimának 10. fejezetében olvasunk arról, hogy Jézus is megtartotta a Templomszentelési ünnepet a Jeruzsálemi Templomban. Ezen az ünnepen hangzott el a kijelentés: "Én és az Atya egy vagyunk"

Ezt az ünnepet mai napig megtartják Izraelben, amit Jézus is megtartott.

Mi az eredeti neve ennek az ünnepnek?

:290:

Ildikóm, aki megfejteti, folytatja....  :afro:
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

• Testvérünk
  • *
« Válasz #6963 Dátum: 2013 Május 21, 15:03:40 »
 :2smitten: :2smitten: :2smitten:   Hanukka

A hanukka (→héberül חֲנֻכָּה ḥănukkâ, pontozatlanul חנוכה is, felszentelés), az egyik leghosszabb, nyolc napig tartó  →zsidó ünnep: a "fény ünnepe". A Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére (i. e. 165.), a →jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik. Azon →zsidó ünnepek közé tartozik, melyek nem a →Tórán alapulnak (ilyen még például →Purim), abban egyedi, hogy  egy hadi eseményt örökít meg a nép emlékezetében. Ettől eltekintve több párhuzamot is mutat más "fény ünnepekkel" és hagyományokkal. A „templomszentelés ünnepe” (latin dedicatio ecclesiae) a keresztény hagyományokban is ismert, mitöbb Jézus Krisztus is rendszeresen feljárt megünnepelni a hanukkát (János ev. 10/22). Ezt az ünnepet ismerik leginkább a nem zsidók körében. A legfontosabb vallási szertartás az, hogy minden este meggyújtják a chánukái menóra egyik újabb lángját.

A zsidó hagyományokban a hanukka a kisebb ünnepekhez tartozik. Kisebb ünnepeknek azokat a szertartásokat nevezzük, amelyek nem a Mózes könyveiben szereplő eseményekkel kapcsolatosak, hanem a bibliai idők végén vagy azután történtekkel. A Makkabeusok könyveit, amelyekben ezeket az eseményeket feljegyezték, a zsidó iratok apokrifnek nevezték, mert nem tartoztak a zsidó kánonhoz, de a keresztény egyház elfogadta sugalmazott könyvnek, s az Ószövetségben megtalálható. Mivel a zsidók számára az ebben leírt események a történelemben már a Bibliában leírt események után következtek, a hanukát posztbiblikus, azaz a bibliai idők utáni ünnepnek nevezik.

A Mózes utáni idők három jeles napja Tisá BeÁv áv hónap 9-e, a Purim és a Chánuká (hanukka). Szertartási előírásaik kevésbé szigorúak, mint a nagyünnepiek. Chánukákor például szabad dolgozni.

A hanukka elsődlegesen a jeruzsálemi templom újraszentelésének ünnepe, melyet a Kiszleu 25. és a rá következő 7 nap ünnepelnek (vö. Szám 7,11; 2Krón 7,5: Salamon idejében; Ezd 6,16: Ezdrás idejében). Másodsorban a Kr. e. 165: a szíriaiak fölötti győzelem után keletkezett a Templom megtisztításának, fölszentelésének és az új →égőáldozati oltár felállításának emlékére tartott ünnep (vö. 1Mak 4,54-59; 2Mak 2,16.19; 10,6). A hanukkija (hanukkamenóra (8 karú gyertyatartó)) meggyújtása ma is hozzátartozik a 8 napig tartó ünnephez.

A templomszentelés ünnepe (latin dedicatio ecclesiae) a keresztény hagyományokban is ismert: a fölszentelt templomokban évenként tartott liturgikus megemlékezés. Az Újszövetség-ben görög neve enkaini (a Vulgata-ban encaenia; Jn 10,22). Először a fény ünnepeként ülték, valószínűleg annak emlékére, hogy a Templomban újra meggyújthatták a mécseseket. Innen érthető, hogy Josephus Flaviusnál phota ('mécstartó') néven szerepel. A hatályos liturgikus szabályok szerint a nagy római bazilikák a templomszentelés ünnepet (XI. 9: →lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház, XI. 22: →vatikáni Szent Péter-bazilika, VIII. 5: →Santa Maria Maggiore-bazilika) az egész Egyház, a székesegyházak templomszentelés ünnepet az egész egyházmegye, a plébániatemplomokét az egyházközségek, az egyéb templomokét az adott közösségek ülik meg a szentelés évfordulóján.

[Források: Wikipédia , A zsidóság szótára és a Magyar katolikus lexikon!!

:019: :027: :026:

A hanukka (héberül חֲנֻכָּה ḥănukkâ, pontozatlanul חנוכה is, felszentelés), a fények ünnepe zsidó ünnep. A Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére (i. e. 165.), a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik. Azon zsidó ünnepek közé tartozik, melyek nem a Tórán alapulnak (ilyen még például Purim), abban egyedi, hogy egy hadi eseményt örökít meg a nép emlékezetében. Jézus Krisztus is rendszeresen feljárt megünnepelni a hanukkát (János ev. 10:.22
Lőn pedig Jeruzsálemben a templomszentelés ünnepe: és tél vala;
 Ezt az ünnepet ismerik leginkább a nem zsidók körében
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.! Jób:19:25

Nem elérhető Elisabeth

• Testvérünk
  • *
« Válasz #6964 Dátum: 2013 Május 21, 15:18:52 »
Nagyon köszönöm, kedves Ildikóm!

Hát, hogy a keresztények milyen templomra gondolnak és milyen eseményre, amikor keresztény módra ünneplik a templomszentelési ünnepet, kérdéses elöttem. Egy biztos: Jézus pontosan tudta miröl van szó ezen az ünnepen, és nem véletlenül beszélt Messiási Mivoltáról ezen az ünnepen. Továbbá Dániel próféciája szerint Antiochusz Epiphanesz, a szeleukida uralkodó elöképe az antikrisztusnak:

A Hanukka - a Fény ünnepe

A Templomszentelés ünnepe

Habár ezt nem az ÚR ünnepének nevezzük, mégis maga Jézus Krisztus is megtartotta a templomszentelés ünnepét (Jn 10,22)

A Hanukka ünnepének eredete Izrael történetének Kr. előtti 2. évszázadában keresendő. Kr.e. 198-ben kezdődött meg a szeleukidák (szírek) uralma, miután a Ptolemaioszok birodalma (Alexandria fővárossal Egyiptomban) véget ért Izraelben. A görög-szeleukida birodalomban az a felfogás vált uralkodóvá, hogy a birodalomban minden ember egy vallásnak vesse alá magát. Ennek a zsidóság egy része ellenállt.

Az üldöztetés

Halálbüntetés terhe mellett a szeleukida uralkodók megtiltották a mózesi törvények szerinti életet. Sőt, a tízparancsolatot érvénytelennek nyilvánították és Tóratekercseket égettek nyilvánosan. A zsidó ünnepeket többé nem volt szabad megünnepelni, a sabbatot sem tarthatták meg és a templomban sem mutathattak be áldozatot. Magát a körülmetélkedést is megtiltották. Az elnyomás akkor érte el csúcspontját, amikor IV. Antiochus a jeruzsálemi Templomban Zeusz oltárt állíttatott fel, disznót áldozott és büntetlenül benyomult a Templomban a Szentek Szentjébe. Mindez kiszlév hónap 25-én történt Kr.e. 167-ben. Ez adott alkalmat a zsidó felkelésére a gyűlölt idegen uralom ellen.

A felkelés és a templomi szolgálat helyreállítása

Makkabi Júdás irányítása alatt a szeleukida katonák többszörös túlerejét legyőzték, és a zsidók földjét felszabadították. Kiszlév hónap 25-én a Kr.e. 164. évben, három évvel a Templom megszentségtelenítése után a megtisztított Templom felszentelését ünnepelték, a Hanukkát. Nyolc napig tartott az ünnep (II. Makk. 10, 1-8). Ennek tetőpontja az volt, hogy újra meggyújtották a hétágú arany mécstartót (menórát) a Templomban. A Talmud úgy számol be erről, hogy a Templom megtisztításánál találtak egy korsó olajat, amit pogány kéz nem érintett. A várakozások szerint a tartalma csak egy napra lett volna elegendő. Akkor történt meg a csoda: a Templomban álló menóra hét ágán az olajméces nyolc teljes napig égett a kis korsó olajjal, mígnem az új kóser olaj az előírások szerint elkészült.

Tehát Isten hatalmas csodáját ünneplik ezen a napon, ami Jeruzsálemben történt, és nem csak egy egyszerü fény , vagy templomszentelési ünnep.

:2smitten: :2smitten: :2smitten: 
Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen az egyenes úton!
Zsolt 143,10

Nem elérhető Elisabeth

• Testvérünk
  • *
« Válasz #6965 Dátum: 2013 Május 21, 15:31:11 »
Ildikó, Te következel!

:2smitten: :afro:
Zsolt 143,10

• Testvérünk
  • *
« Válasz #6966 Dátum: 2013 Május 21, 15:47:49 »
 :031: :thanks:

Zákeus alacsony ember volt, de nagyon szerette volna látni Jézust. Milyen fára mászott fel? :290:
 ja Ige helyet is kérek!!!
 :190: :109: :104:

Nem elérhető szandry

• Testvérünk
  • *
« Válasz #6967 Dátum: 2013 Május 21, 15:59:10 »
Egy vad fügefára mászott fel.
lukács ev.19.2-4 MBT-ford.
" Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" Lukács ev. 18.13b (MBT)  Hallel`Yah jahid!

Szeretettel András.

Nem elérhető szandry

• Testvérünk
  • *
« Válasz #6968 Dátum: 2013 Május 21, 16:02:19 »
Ha szabad még egy kérdés:

Kiről jegyzi fel a Szentírás, hogy borotválkozott, és kitől milyen nevet kapott?

Szeretettel András.

• Testvérünk
  • *
« Válasz #6969 Dátum: 2013 Május 21, 18:18:44 »
Egy vad fügefára mászott fel.
lukács ev.19.2-4 MBT-ford.

:afro:
igen igazad van: jobban örültem volna ha az igét is kiírod  de jó a válasz!

Lukács  19:1-5
1
És bemenvén, általméne Jerikhón.
2
És ímé vala ott egy ember, akit nevéről Zákeusnak hívtak; és az fővámszedő vala, és gazdag.
3
És igyekezék Jézust látni, ki az; de a sokaságtól nem láthatá, mivelhogy termete szerint kis ember volt.
4
És előre futván felhága egy eperfüge fára, hogy őt lássa; mert arra vala elmenendő.
5
És mikor arra a helyre jutott, feltekintvén Jézus, látá őt, és monda néki: Zákeus, hamar szállj alá; mert ma nékem a te házadnál kell maradnom.

:078:  TE KÉRDEZEL TESTVÉREM!!! :05: :085:

Nem elérhető szandry

• Testvérünk
  • *
« Válasz #6970 Dátum: 2013 Május 21, 20:19:18 »
Ne haragudj Ildikó, legközelebb az Igét is bemásolom.
különben már fel tettem egy kérdést, most megismételem:

Kiről jegyzi fel a Szentírás, hogy borotválkozott, és ki milyen nevet adott az illetőnek?
Azaz arra névre is kiváncsi vagyok, amit valaki adott neki.

Szeretettel András.

Nem elérhető Antee

• Admin
  • Testvérünk
  • *
    • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
« Válasz #6971 Dátum: 2013 Május 22, 13:45:38 »
Talán Józsefre gondolsz akit hivatott a fáraó a börtönből hogy az álmát megmagyarázza? Ezután pedig átkeresztelte Józsefet.

1Mózes 41,45
"És nevezé a Faraó József nevét Cafenát-Pahneákhnak, és adá néki feleségűl Aszenáthot, Potiferának On papjának leányát. És kiméne József Égyiptom földére."
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

Nem elérhető szandry

• Testvérünk
  • *
« Válasz #6972 Dátum: 2013 Május 22, 13:51:31 »
Igen, Józsefről van feljegyezve, hogy borotválkozott, és valóban a faraó adott új nevet neki.

"Akkor a fáraó hívatta Józsefet, és sietve kihozták a tömlöcből.
Ő megborotválkozott, ruhát váltott, és bement a fáraóhoz." 1Mózes 41.14. (MBT-ford.)

Szeretettel András.

Nem elérhető Antee

• Admin
  • Testvérünk
  • *
    • Alfa-Omega (keresztyén közösség)
« Válasz #6973 Dátum: 2013 Május 22, 14:56:24 »
:afro:

Akkor én kérdezek. Írjatok három olyan esetet, amikor Jézus az Atyához beszélt/imádkozott. :088:
"Halljátok az Úrnak beszédét, akik rettegtek az ő beszédére: így szólnak testvéreitek, akik titeket gyűlölnek, nevemért eltaszítanak: Jelenjék meg az Úrnak dicsősége, hogy lássuk örömötöket; de ők megszégyenülnek." (Ézsaiás 66,5)

• Testvérünk
  • *
« Válasz #6974 Dátum: 2013 Május 22, 16:53:03 »
:?: :019:  ok akkor nézzük csak kedves Anti:

Máté Evangéliuma:11:26   Igen, Atyám, mert így volt kedves te előtted.

Márk Evangéliuma:14:36   És monda: Abba, Atyám! Minden lehetséges néked. Vidd el tőlem ezt a poharat; mindazáltal ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied.

Lukács Evangéliuma:22:42   Mondván: Atyám, ha akarod, távoztasd el tőlem e pohárt; mindazáltal ne az én akaratom, hanem a tiéd legyen!
Lukács Evangéliuma:23:34   Jézus pedig monda: Atyám! bocsásd meg nékik; mert nem tudják mit cselekesznek. Elosztván pedig az ő ruháit, vetének reájok sorsot.
Lukács Evangéliuma:23:46   És kiáltván Jézus nagy szóval, monda: Atyám, a te kezeidbe teszem le az én lelkemet. És ezeket mondván, meghala.

János Evangéliuma:12:28   Atyám, dicsőítsd meg a te nevedet! Szózat jöve azért az égből: Meg is dicsőítettem, és újra megdicsőítem.

János Evangéliuma:17:21   Hogy mindnyájan egyek legyenek; amint te én bennem, Atyám, és én te benned, hogy ők is egyek legyenek mi bennünk: hogy elhigyje a világ, hogy te küldtél engem.
János Evangéliuma:17:24   Atyám, akiket nékem adtál, akarom, hogy ahol én vagyok, azok is én velem legyenek; hogy megláthassák az én dicsőségemet, amelyet nékem adtál: mert szerettél engem e világ alapjának felvettetése előtt.
János Evangéliuma:17:25   Igazságos Atyám! És e világ nem ismert téged, de én ismertelek téged; és ezek megismerik, hogy te küldtél engem;

Megfelel??? :2smitten: :2smitten: :2smitten:

:030: :027: :026: :028: